Recept voor Bara’s (Surinaams / Hindoestaans)

Bara’s is een heerlijke Surinaams / Hindoestaanse gerecht wat leuk is om zelf te maken. Daarom heb ik dit recept voor bara’s al meerdere malen gemaakt op mijn verjaardag, oud en nieuw en natuurlijk ook zo wanneer ik er gewoon zin in had. Bij veel mensen viel het goed in de smaak en het is een volledig vegetarisch, zelfs veganistisch gerecht.

Een goed en waardig recept voor bara’s om te delen op mijn webpagina!

Recept voor Bara’s

400 gr. Zelfrijzend bakmeel
2 Eetlepels broodmix
100 gr. groene en/of zwarte bonen
1 eetlepel zout
2 theelepels komijn
2 theelepels kurkuma
half gesneden rode peper
halve geblendeerde ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels slaolie
Hand vol iets grof gesneden verse spinazie

De groene en de zwarte bonen

De bonen voor het recept voor bara'sDeze bonen kun je kopen bij de Chinese en Indonesische winkels. De groene bonen zijn ook bekend onder de naam mungbeans. De zwarte en de groene bonen zijn hard en mogen in dit recept eerst fijn gemalen worden tot kleine stukjes en ongeveer op 100 gram bonen doe je ongeveer 100 gram (dus milliliter) water om de bonen zacht te laten worden door deze dan een uur te laten staan. Als je alleen groene bonen wilt gebruiken kan dat, maar je mag ook alleen zwarte bonen of een mix van beide doen.

De spinazie

De spinazie geeft niet alleen een gezellige kleur mee aan dit recept voor bara’s maar ook een lekkere smaak. Wat sommige mensen ook wel eens doen is dat ze de bara’s vervangen voor tajerbladeren. Dit is een blad met een fijne smaak wat erg lijkt op spinazie. Deze is ook iets steviger dan de normale spinazieblad en daarom een goede vervangen voor in je bara’s. Hoewel spinazie natuurlijk wel wat makkelijker te verkrijgen is dan Tajerbladeren.

Bereiding van de bara’s

Doe de 100 gram bonen in 100 ml water en laat deze een uur wellen. Voeg vervolgens de komijn, zout, kurkuma, rode peper, ui, olie en fijn gesneden knoflook bij de bonen in en roer het even door elkaar.
Doe daarna de zelfrijzend bakmeel, broodmix en de spinazie erdoor en kneed dit door met je handen en voeg water toe tot je geen meel meer ziet en je een mooi beslag hebt. Het beslag mag zeker vochtig aanvoelen.
Laat dit alles afgedekt even een uur staan.

Het vormen en bakken van de bara’s


Als je gaat bakken, gebruik dan schone slaolie in een schone pan en vul de pan ongeveer tot 10 cm (of meer) met de olie en laat dit op het gasstel heet worden tot ongeveer 170 á 180 graden.
Als je de bara’s gaat vormen maak je eerst je handen nat, zodat het kleverige deeg van de bara’s niet aan je handen blijft plakken. Maak van het deeg eerst een bolletje en maak het vervolgens plat tot ongeveer 1 cm dik. Nu heb je een platte ronde schijf waar je als laatste met behulp van je vinger een gat maakt in het midden, waardoor je een soort donut maakt.

Doe deze in de pan met hete olie. Eerst zal je bara naar beneden zakken, maar al gauw komt hij naar boven drijven. Laat de bara mooi bruin worden en draai hem daarna om, zodat de andere kant nog even mooi kan bij kleuren.
Als ze van beide kanten mooi gekleurd zijn kunnen ze uit de olie en je bara is klaar.

Voor bij de Bara’s

Een bara is natuurlijk zo al erg lekker, maar je kunt er eventueel ook nog een sausje bij eten. Persoonlijk vind ik de Birambi Chutney erg lekker erbij te nuttigen, maar een beetje ketchup met een gesnipperd rood pepertje erdoor schijnt ook erg lekker te zijn. Hopelijk geniet jij ook van dit heerlijke recept voor bara’s

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Recept voor Bara's (Surinaams / Hindoestaans), 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share Button
This entry was posted in Brood en Banket. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *